Om hemsidan

Tillgänglighet

Uppsala teknolog- och naturvetarkår är en organisation som jobbar med att nå ut till alla studenter vid den Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Av den anledningen har vi jobbat hårt för att göra hemsidan tillgänglig för personer med olika funktionsnedsättningar. Testa att validera hemsidans tillgänglighet.

Korrekt användning av standarder

Kårens hemsida försöker i största möjliga mån följa internetstandarder för att olika hjälpmedelsverktyg lätt ska tolka hemsidans innehåll korrekt, men även för att det är väldigt viktigt för ett öppet och tillgängligt internet. Testa att validera hemsidan för standarder.

Semantisk märkning

Hemsidan använder sig av HTML5 samt ARIA (Accessibility for Rich Internet Applications). Detta används för att olika hjälpmedelsverktyg ska kunna återge information från hemsidan så korrekt och effektivt som möjligt.

Tangentbordsnavigering

Besökare med problem att använda en datormus och navigerar via tangentbordet kan enkelt använda sig av tangenten Tab för att navigera mellan menyer/länkar på hemsidan. Länkar och formulär på hemsidan är tydligt utmärkta när de blir markerade.

Genvägar

Överst på hemsidan finns genvägar som blir tillgängliga när exempelvis skärmläsare eller tangenten Tab används för navigering, dessa genvägar kan användas för att hoppa över menyer och länkar för att direkt komma till önskad del av hemsidan.

Färgval

Hemsidan har designats med färgkombinationer och kontraster som ska underlätta för personer med nedsatt syn och/eller färgseende så att dessa besökare lätt ska kunna urskilja innehållet på hemsidan.

Systemkrav

Hemsidan bygger på HTML5 och har en responsiv design, vilket innebär att den ska fungera i de flesta moderna webbläsare och i en mängd olika enheter, från mobiltelefon till dator. Dock har den testat och anpassats för att fungera med flera äldre webbläsare, och ska förhoppningsvis fungera till fullo med:

  • Firefox 3.5 och nyare
  • Internet Explorer 7 och nyare (med javascript aktiverat, annars krävs Internet Explorer 9 och nyare)
  • Opera 9.0 och nyare
  • Safari 5.1 och nyare

Samt de mobila operativsystemens inbyggda webbläsare:

  • iOS 5.0 och nyare
  • Android 2.3 och nyare

Kakor (cookies)

Kårens hemsida använder sig av kakor för att ge våra användare en bättre upplevelse på sidan, men även för att ge oss möjlighet att utveckla hemsidan via statistik om vad våra användare använder hemsidan till. Vi använder kakor på följande sätt:

TypBeskrivningNamnVaraktighet
Test av javascriptHemsidan testar om webbläsaren har stöd för javascript, och sparar ett enkelt ja/nej på användarens dator.

 

has_js

Tills webbläsaren stängs
Sparad inloggningFör användare som loggar in på hemsidan, sparas en kaka med inloggningsdata för att användaren ska slippa logga in vid nästa besök.SESSxxxIDEn vecka
Användarstatistik

Hemsidan använder sig av Google Analytics för att se hur användarna använder sig av hemsidan så att vi i framtiden kan göra den ännu bättre.

Google Analytics är konfigurerad för att respektera "Do-Not-Track"-inställningar samt så anonymiseras IP-adresserna delvis för alla besökare.

Google Privacy policy, Tillägg till webbläsaren för att inte bli spårad av Google.

_utma
_utmb
_utmc
_utmz
Varierande
Sociala medierHemsidan använder på vissa sidor funktioner från sociala medier (Twitter, Disqus mfl). Dessa funktioner använder kakor, men dessa är från tredje part, och kan stängas av i de flesta moderna webbläsares inställningar.-Varierande

 

Hemsidan är designad av Martin Norlin, Informationsansvarig 2012/2013 
och lanserad av Adam Byström, Informationsansvarig 2013/2014, den 2 Februari 2014.