Forsränningen

Varje år på Valborg, den sista april, lockas tiotusentals människor till kanterna av Fyrisån för att få se häpnadsväckande kreationer ta sig an åns forsar under Forsränningen, arrangören är Uppsala teknolog- och naturvetarkår.

Forsränningen är ett välkänt och mycket omtyckt arrangemang som sedan 1975 anordnats av Uppsala teknolog- och naturvetarkår (innan 2002 anordnades den av de organisationer som senare skulle bilda UTN). 

Under Forsränningen samlas studenter från hela Sverige för att under cirka en veckas tid bygga på sina, mer eller mindre bräckliga, cellplastflottar, för att sedan ta sig ner för Fyrisån. Drygt 400 rännare brukar delta, och strax över 40 000 åskådare ser på.

Forsränningen är ett arrangemang öppet för alla personer som är över 18 år och flottanmälan för de som vill ränna öppnar under våren (ofta under mars månad).

Forsränningen handlar inte bara om att ränna på en flotte ner för Fyrisån, utan den handlar även om Forsfestivalen där massor av aktiviteter händer i anslutning till byggområdet för flottarna. På festivalområdet kan man under dagarna roa sig på aktivitetsområdet (klättervägg och sumofotboll är exempel på aktiviteter som funnits tidigare år) och på kvällarna njuta av livemusik från olika artister. Under hela festivalen serveras även mat och dryck för alla som är sugen på att få något gott i magen.


Läs mer på forsränningens hemsida.


Banan genom Fyrisån

Visa banan för Forsränningen på en större karta.